Jenaplan conferentie

"MijnRapportfolio in het jenaplanonderwijs"

INSCHRIJVEN >>

8 november 2019

Workshopleider(s)

David Moonen+ Suzanne Streng en Marije Stolker (Zevensprong Boskoop)

Als MijnRapportfolio-adviseur help ik samen met een aantal collega’s scholen bij de afstemming van hun MijnRapportfolio-omgeving op hun wensen en visie en ondersteun ik bij de implementatie van MijnRapportfolio binnen hun onderwijs.

Suzanne en Marije werken als stamgroepleiders met Mijn Rapportfolio. Zij zijn verbonden aan jenaplanschool de Zevensprong in Boskoop.

 

Beschrijving inhoud

Te vaak wordt een rapportage voornamelijk gebruikt om een kind af te zetten tegen een gemiddelde terwijl het een krachtig hulpmiddel kan zijn om kinderen te helpen bij hun eigen ontwikkeling. Daarbij is het van wezenlijk belang om te kijken naar de totale ontwikkeling van het kind. In het boek “Jenaplan, school waar je leert samenleven” wordt de ontwikkeling naar een (nog meer) jenaplan rapportage in drie heldere stappen beschreven. 

 

Inhoud workshop:

Tijdens de workshop verkennen we deze drie stappen en de praktische implicaties hiervan binnen je onderwijs. Waaraan moet je rapportage voldoen om de overgang te maken van goed naar best? Hoe bereik je de ideaalsituatie waarin kinderen met behulp van een portfolio eigen leerdoelen en een eigen leerroute kunnen bepalen en op hun ontwikkeling kunnen reflecteren?

 

We bekijken hoe MijnRapportfolio gebruikt kan worden om kinderen inzicht te geven in hun eigen ontwikkeling door bijvoorbeeld ontwikkelingslijnen zichtbaar te maken (Goed).

 

Vervolgens bekijken we de mogelijkheden om kinderen ook zelf input te laten leveren MijnRapportfolio en bekijken we een aantal voorbeelden waarbij we subjectieve en objectieve gegevens combineren om zo de totale ontwikkeling in beeld te krijgen (Beter).

Tenslotte zien we op welke manieren MijnRapportfolio kind en stamgroepleider kan ondersteunen bij het stellen van doelen en (zelf)reflectie op de eigen ontwikkeling (Best). 

 

De overgang van goed naar best wordt niet automatisch bereikt met de aanschaf van een middel als MijnRapportfolio maar vraagt wat van het team en individuele stamgroepleiders. Suzanne en Marije werken als stamgroepleiders op De Zevensprong in Boskoop met MijnRapportfolio en delen hun ervaringen graag met jullie.

De workshop is bestemd voor: OB – MB –BB –schoolleiding –IB-VO

 

INSCHRIJVEN >>