Nieuws

VERWONDERING - NJPV conferentie 2022

8 november 2022


Verwondering heette deze editie van de Jenaplanconferentie. Verwonderd konden we al zijn over de enerverende, perspectief-veranderende periode tussen het bedenken van dit thema – maanden voor de coronacrisis – en vorige week, toen het eindelijk mocht doorgaan.

 

 

Erik Scherder nam ons mee in de wondere wereld van neuronen, synapsen, myeline, de amygdala en rich club hubs. Hoe meer zenuwbaantjes er aangelegd zijn en hoe hoger hun kwaliteit, hoe sneller en intenser signalen door het brein gestuurd kunnen worden. Jenaplan, met zijn rijke leeromgevingen en stimulerende vraaggerichte aanpak, was daarvoor een prima onderwijsconcept, zo herhaalde de neuropsycholoog ook voor de camera.

Maar het was zeker niet alleen een streven naar sneller en meer, waaraan de bezoekers en workshopleiders dachten bij verwondering – zelfs al is het bouwen van stevige breinverbindingen het resultaat. Elke afzonderlijke workshop had op die manier een hoogst eigen bijdrage aan de veelvormigheid van verwondering.

Misschien verwoordde NJPV-voorman Edwin Solen het ’t kernachtigst, toen hij stelde dat verwondering vooral ook verinnerlijking vraagt: “Zit je te wachten op verwondering? Op het onverwachte? Haal je dan je doelen wel? Misschien is het juist de kunst om ruimte te geven aan het moment, even niets te zeggen, even koffie te gaan halen.” Verwondering toelaten, stelde Edwin, gaat over het wakker maken van leergierigheid, gaat over de kinderen zin te laten ervaren en zin te laten krijgen: “Veel moet er in het onderwijs, maar soms het is goed om het even te laten gaan. Eerst samen verwonderd zijn over een spin, een brandende lucifer. Daarna komen de nieuwsgierigheid, de vragen en ook de leerlijnen wel.”

Wil je nog even nagenieten van de conferentie of juist zien wat je gemist hebt? Dan vind je het misschien wel leuk om de foto’s nog even terug te kijken.
Foto's van de conferentie 2022


< overzicht nieuws