MENSENKINDEREN ONLINE. We hebben hard gebouwd aan een digitaal platform waarop Mensenkinderen verder gaat. Hoewel wij ons papieren blad en z’n thematische opzet met pijn in het hart hebben losgelaten, past Mensenkinderen Online veel beter bij de tijd en bij de lezersvraag. We kunnen vanaf nu gaan werken met de voordelen van digitaal publiceren. Het voornemen is om jaarlijks een ‘best of’-nummer op papier te blijven uitgeven.
WENDBAARHEID EN ANDERE VOORDELEN VAN DIGITAAL
Actualiteit: als redactie (en de hele jenaplangemeenschap) kunnen we wendbaarder reageren op actualiteit. Nieuwe artikelen hoeven niet te wachten tot een kwartaalpublicatie.
Relevante klassiekers: klassieke artikelen uit het archief kunnen we snel en betekenisvol bij hedendaagse gesprekken brengen.
Verbinding: artikelen gaan veel directer naar elkaar verwijzen, via de auteur, via trefwoorden en met links in de teksten.
Delen in je team: Een inspirerend begin voor je teamoverleg? Je kunt voortaan gemakkelijk één los inspiratie-artikel via een linkje vooruitsturen.
Bronteksten voor scripties: voor pabostudenten, stamgroepleiders of nieuwe schoolleiders die bezig zijn met een meesterstuk, scriptie of andere verkenningstocht door Jenaplanland, zijn de artikelen gemakkelijk via het knopje ‘APA’ te kopiëren voor in je literatuurlijst. (APA is de meest gebruikte manier van (wetenschappelijk) refereren naar bronteksten.)
Zoekfunctie: de nieuwe site heeft een geoptimaliseerde zoekfunctie. Via auteur, rubriek, maar vooral via een trefwoord kom je bij nieuwe artikelen én bij het Mensenkinderenarchief terecht.
FREQUENTIE EN ABONNEREN
Voor de abonnees van Mensenkinderen:
- Alle scholen en directeuren zijn automatisch toegevoegd aan de mailinglijst voor nieuwe artikelen die verschijnen.
- Andere abonnees kunnen vanaf nu gratis hun lidmaatschap verlengen en op de hoogte blijven van nieuwe Mensenkinderen-artikelen door zich in te schrijven via het kopje ‘Abonneer je op Mensenkinderen’ in de rechterbalk. Je krijgt dan een e-mailnotificatie bij elk nieuw artikel dat verschijnt.
- Het voornemen is om één keer per jaar een ‘best of’-nummer op papier uit te brengen. Dat kan via de online winkel op de NJPV-site besteld worden en wordt ruim tevoren onder jullie aandacht gebracht.
Je sociale media als voorpagina: Wekelijks verschijnt er vanaf nu een nieuw artikel, waarvan de aankondiging via Facebook, LinkedIn en andere sociale media op je tijdlijn zal verschijnen.
Abonneren via mail: Voor wie het zonder ‘de socials’ doet of ook per mail op de hoogte gehouden wil worden, kun je je onder het kopje ‘Abonneer je op Mensenkinderen’ inschrijven. Je krijgt dan bericht van elk nieuw artikel.
REAGEREN? MEEDOEN?
Reageren op artikelen kan nu rechtstreeks: via de sociale media, maar onderaan elk artikel tref je ook de mogelijkheid om mee te doen aan het gesprek.
Jouw bijdrages: heel graag plaatsen we ook jouw artikelen, columns, overwegingen, inspiratie die je gevonden hebt in andere media of bij collega-vernieuwers. Stuur ze naar mensenkinderen@njpv.nl.
100 JAAR JENAPLAN
In dit jubeljaar dat het Jenaplan precies 100 jaar bestaat, zijn er vele markante momenten. Eén ervan is het moment na de Paasvakantie van 1924, dat in Duitsland het nieuwe schooljaar begon en Petersens nieuwe concept van start ging. Dat doen we nu ook, met de site. LET OP: op de site vind je het artikel “De NJPV viert 100 jaar Jenaplan; school die al een eeuw bij de tijd blijft”. Dat artikel is als Word-document te downloaden en aan te passen voor jouw school, zodat je het naar je lokale krant kunt sturen als we in de week van 22-26 april daadwerkelijk 100 jaar bestaan!
ANDERE OPMERKELIJKE ARTIKELEN
I.M. Gerrit Fronik: ter nagedachtenis aan de Nijmeegse jenaplanvoorvechter Gerrit Fronik, kun je zijn markante artikel 'Jenaplan tussen ideaal en werkelijkheid' teruglezen.
Jenaplan Vraagbaak: Ook riepen we de nieuwe rubriek ‘Jenaplan Vraagbaak’ in het leven, omdat we best vaak vragen krijgen van o.a. pabostudenten over aspecten van het Jenaplan. Jouw aanvullingen op onze antwoorden worden gewaardeerd!
Veel leesplezier! Namens de redactie,
Geert Bors
mensenkinderen@njpv.nl
4 reacties